Sunday 27 May 2012

Trifle yang sedap

The Trifle 

hiasan

Bahan-bahan:
2 bekas container
400g gula kasar
1 gulung swiss roll(perisa mengikut citarasa-kami prefer strawberry jam/blueberry swiss roll)
2.4L air (mengikut anggaran sendiri)
2 paket serbuk agar2 (clear)
1 paket kristal jem
2 tin fruit cocktail
Setengah gelas tepung kastard
2 tin susu cair
2 tin nestle cream

Cara-cara:
>> Sediakan dahulu bahan2 tanpa dimasak dan diikuti yang perlu dimasak. <<
=Bahan2 tanpa dimasak=
Potong swiss roll dengan potongan sederhana nipis dan di susun ke dalam bekas sebagai base adunan. Anda juga dikehendaki untuk memasukkan campuran fruit cocktail ke dalam bekas beserta air buahan di dalam tin tersebut.


=Bahan2 perlu dimasak=
A) Menyediakan jeli
- Panaskan 2.4L air di dalam periuk
-Masukkan 2 paket serbuk agar dan 1 paket Kristal jeli
-Kacau masakan tersebut sehingga mendidih
-Masakan telah sedia untuk dituangkan ke dalam bekas
Biarkan jeli dan semua campuran di dalam bekas sejuk untuk beberapa minit agar jeli tersebut dapat menjadi sedikit keras. Ini bertujuan untuk memastikan kastard dapat disapukan di lapisan atas jeli dan tidak tenggelam ke dalam campuran.


B)Menyediakan Kastard
-sediakan setengah gelas tepung kastard di dalam mangkuk
-tuangkan 2 tin susu cair Ideal dan bancuh sehingga tepung kastard menjadi sebati dan tidak berketul
-Panaskan campuran ini ke dalam periuk dengan api yang kecil
-Pastikan anda sentiasa menggaul masakan ini agar tidak hangus atau berketul2.
-Sapukan kastard ke atas lapisan jeli yang sudah mengeras perlahan dengan rata
-Setelah itu, masukkan ke dalam peti sejuk

C) Menyediakan cream
- Kisarkan setengah gelas gula kasar sehalusnya
-Masukkan 2 tin nestle cream ke dalam mangkuk
-Taburkan 1 sudu besar gula halus ke dalam cream
-Gaulkan sehingga sebati
-Tambahkan gula mengikut citarasa anda(jgn terlalu manis ya!!)
Hidangkan ketika sejuk, sapukan cream di atas lapisan kastard tadi sebelum hendak makan.

Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment